Tunteet pelissä – hiilijalanjälki ja kierrätys herättävät tunteita

VINGO Asioinnista tehdään ”as we speak” uuden sukupolven versiota. Uusi Asiointi 2.0 -versio korvaa vähitellen nykyisen asiointipalvelun kokonaisuudessaan. Suunnittelemme koko tuotteen uudestaan käyttäjätarpeiden sekä asiakkaidemme tarpeiden mukaisesti. Tässä blogissa kerron, miten ”ilmastotaso”-ominaisuus päätyi työjonoon monien vaiheiden ja tunteiden jälkeen. Ominaisuuden tarkoituksena on näyttää käyttäjälle hänen oikeaan jätehuoltodataansa perustuva ilmastotasonsa, johon hän voi lisäksi vaikuttaa kertomalla omat kierrätystottumuksensa.

Uutta tuotetta tai ominaisuutta suunnitellessamme teemme erilaisia tutkimuksia käyttäjien kanssa; haastatteluja, workshoppeja, käyttöliittymätestejä ja kyselyjä. Tällä kertaa olimme kuitenkin ihan uudenlaisen ohjelmisto-ominaisuuden kanssa tekemisissä, koska ilmastotaso ei ole sovelluksen käytön kannalta oleellinen. Tuote on olemassa hyvin ilman sitäkin. Toisaalta, ilmastotason näyttäminen herätti meissä paljon tunteita ja mielenkiintoa. Viimeistään siinä vaiheessa, kun käyttöliittymäsuunnittelija ei suostunut luopumaan ominaisuuden suunnittelusta, tiesimme että olemme tunteita herättävän asian äärellä.

Ilmastotaso-ominaisuuden ensimmäisen suunnitelman jälkeen halusimme kääntyä käyttäjien puoleen ja kysyä, oliko tämä ominaisuus sellainen, jota he haluaisivat käyttää ja olisiko siitä mitään arvoa heille? Tunteiden skaala yllätti meidät täydellisesti.

Helsingin Sanomien (17.11.2019) artikkelissa jätekyselyn tuloksista todettiin jutun otsikon mukaisesti, että kierrätys ”Ei jätä kylmäksi”. Meidän toteuttamiemme käyttäjähaastatteluiden perusteella voin yhtyä Helsingin Sanomien otsikkoon – ei tosiaan jättänyt kylmäksi! Vastauksissa emme saaneet lopulta yhtään neutraalia mielipidettä, vaan ominaisuuteen suhtauduttiin selkeästi tunnepohjaisesti. Joko ominaisuus herätti vahvoja mielipiteitä vastaan, mutta suuremman osan mielipide oli lähinnä ihastunut. On vaikea kuvailla myöskään omia tunteita, kun haastateltavan mielipide ominaisuudesta on lyhyesti: ”wow!”. Tulokset olivat mahtavia, koska kuten Camilla Tuominen sanoo (2020) – älä pelkää tunteita. Pelkää hiljaisuutta.

Mutta palataan vielä hetkeksi kysymykseen – miksi halusimme edes yrittää? Ja miksi hiilijalanjäljen pitäisi kiinnostaa ketään? Voisin perustella tätä esim. jätelain ensisijajärjestyksellä ja EU:n kierrätystavoitteilla. Kiertotalousmalliin siirtymisellä ja maapallon luonnonvarojen tuhlailevalla käytön lopettamisella. Kaikki oikeita syitä ja myös syitä sille, miksi olemme valinneet Vitec Tietomitan visioksi olla kiertotalouden dynamo – huolehdimme siitä, että kaikki pystyvät paremmin pitämään huolta ympäristöstämme. Siksi.

Silva Virtanen
Vitec Tietomitta Oy, tuotehallinta


Lähteet:
Tuominen, C. 2020. Tunteet ei kuulu työpaikalle. Helsinki: Otava.
Nykänen, A. 17.11.2019. Ei jätä Kylmäksi. Helsingin sanomat. Verkkolehti. Saatavissa: https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000006309620.html [viitattu 9.10.2020]

Kysy lisää!

Kiinnostuitko palveluistamme, jotka auttavat muutoksessa? Kysy lisää!

Ota yhteyttä!