VINGO Asiakaspäivä 30.10.2024 Helsingissä. Ilmoittautuminen auki!

Sähköinen siirtoasiakirja – mitä tietoja siirtoasiakirjalle tarvitaan?

Tuotepäällikkömme Laura Kauhanen kertoo siirtoasiakirjavelvollisuudesta ja mitä haasteita siirtoasiakirjan käyttöönotossa on ilmennyt.

Siirtoasiakirjavelvollisuus tuli voimaan vuonna 2012. Uudistus aiheutti aikanaan paljon vastustusta. Työskentelin silloin rakennusjätteen siirtokuormausasemalla ja itsekin pohdin, miten minun tulisi kaiken muun lisäksi ehtiä vielä allekirjoittamaan ja arkistoimaan papereita, kun vaa´alla on kymmenen autoa jonossa. Suurin osa jätteen kuljettajista ei ollut kuullutkaan uudesta laista sen tullessa voimaan. Koska jätettä ei voinut ottaa vastaan ilman siirtoasiakirjaa, tarjosimme mahdollisuuden täyttää siirtoasiakirjan vaa´alla, vaikka eihän se lain varsinaista tarkoitusta täyttänyt. Siirtoasiakirjan vaatiminen tuntui välillä ikävältä ja mutta näin oli toimittava, koska se oli laki. Siinä vaiheessa en kuitenkaan olisi uskonut, että näiden samojen asioiden kanssa kamppaillaan vielä yli kymmenen vuotta myöhemminkin.

Epäselvyyksiä aiheuttaa edelleen mm. mistä jätteistä siirtoasiakirja tulee laatia, miten jätteet luokitellaan, mikä on jätteen käsittelytapa tai mitkä ovat sen vaaraominaisuudet. SIIRTO-rekisterin myötä näitä tietoja ei kuitenkaan ole enää voinut sivuuttaa, sillä rekisteri ei hyväksy puutteellisia tai virheellisiä tietoja. Kaiken lisäksi on tullut liuta uusia vaatimuksia, joiden selvittäminen saattaa olla haasteellista ja todella aikaa vievää. Alalla toimii lisäksi hyvin erilaisia toimijoita, joilla on myös hyvin erilaiset resurssit käytettävissään.

Viestinnässä on selkeästi ollut puutteita. Kaikki eivät ole löytäneet oikeille foorumeille tai eivät ole tienneet mistä tietoa voi etsiä tai mitä jokin asia käytännössä tarkoittaa. Tämän lisäksi jätteen tuottajan vastuu ei todellisuudessa ole koskaan toteutunut kuten laissa tarkoitettiin ja jätteen kuljettajat ovat käytännössä joutuneet ottamaan vastuun siirtoasiakirjoista itselleen.

Maaliskuussa meillä Vitec Tietomitalla onkin teemana siirtoasiakirjat. Pyrimme tarjoamaan asiakkaillemme hyödyllistä tietoa siirtoasiakirjoista ja järjestämme kaksi Kahvipaussia aiheesta. Tule mukaan keskustelemaan ja kysymään!

Mitä siirtoasiakirjoista on hyvä tietää?