09 huhtikuuta 2025
Reititysbotti toi sujuvuutta kuljetuksien reititykseen Salpakierrolla
Salpakierto Oy on yhdeksän kunnan omistama osakeyhtiö, joka huolehtii jätelain mukaisista yhdyskuntajätehuollon palvelutehtävistä omistajakuntiensa alueella. Yhtiölle siirtyi vuosien 2023–2024 aikana bio- ja pakkausjätteiden keräysvelvollisuus. Jätteiden keräystoiminta oli ollut aikaisemmin pientä, mutta laajeni nopeasti, kun uusia urakoitsijoita ja reittejä tuli kerralla paljon hallittavaksi.
Vitec Tietomitta on ollut Salpakierron tukena uusien kuljetuksien aloittamisessa. Urakoitsijatiedon keräämisessä toiminnanohjausjärjestelmään auttoi urakoitsijahaku, ja reititysbotti helpotti uusien palvelujen reitittämistä. Vitec toteutti Salpakierrolle myös urakka-alue analyysin ja karttatyökalun vuonna 2026 alkavia sekajätetyhjennyksiä varten. Avoimesta karttatyökalusta voivat tarjoavat osapuolet tutkailla urakointialuetta tarjouksen jättämistä varten. Työkalu on todettu todella hyödylliseksi, ja se on saanut kaikilta osapuolilta paljon kiitosta.
Reititysbotin avulla kuljetusreitit tehokkaiksi
Vuoden 2025 alussa käyttöönotettu reititysbotti muutti arjen selkeästi paremmaksi. Reititysbotti reitittää uudet palvelut automaattisesti oikealle urakoitsijalle ja reitille. Enää ei tarvitse etsiä oikeaa reittiä manuaalisesti reittikarttojen tai lähistön muiden kohteiden avulla. Tämä vähentää virheitä ja vapauttaa aikaa muuhun työhön.
"Reitittäminen on nyt oikeasti mukavaa ja nopeaa. Enää ei tarvitse käyttää aikaa naapureiden ajoreittien hakemiseen, vaan homma menee heti kerralla oikein. Myös kuljettajat ovat tyytyväisiä oikeanlaisiin reitteihin," kiittää reititysbottia palveluneuvoja Susanna Ronimus.
Automatisointi näkyy myös ulkoisessa asiakaspalvelussa. Työpäivät ovat vaihtelevia, ja järjestelmään tippuu tiuhaan uusia asiakkaita, kuten muovipakkausten erilliskerääjiä. Reititysbotti mahdollistaa sen, että asiakaspalvelijat voivat keskittyä palvelemaan asiakkaita, eivätkä kuormitu reitityksestä.
“Reititysbotti ei poista ihmisen roolia kokonaan – esimerkiksi tyhjennysvälit määritellään yhä manuaalisesti. Silti botin tuoma hyöty näkyy suoraan toiminnan tehokkuudessa, työtyytyväisyydessä ja ympäristön kannalta paremmassa reittisuunnittelussa," kertoo tiiminvetäjä Miia Pohjoispää.